Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

La projecció exterior de Catalunya.

RÀDIO ARRELS – 18 de febrer del 2016 – Crònica breu 37 – Joan BECAT

Bon dia. Seguint els episodis de la telenovel·la de l’Estat espanyol en les seves relacions amb la Generalitat, us vull comentar el darrer episodi, sobre la projecció exterior de Catalunya.

El president del govern espanyol en funcions, el Sr Mariano Rajoy, afirma que el seu Estat no és en funcions sinó en plena activitat i, per donar una prova que no dorm, mossega. Podria demostrar-ho amb iniciatives positives però, com els nens que s’afirmen oposant-se als pares i a tothom, ell diu no a tot. La mossegada és, com sempre, d’atacar davant el Tribunal Constitucional alguna iniciativa de la Generalitat de Catalunya.

La última que fa rabiós el Sr Rajoy és la creació d’una Conselleria d’Afers Exteriors, dirigida per Raül Romeva, antic diputat català al Parlament Europeu. Vol prohibir que Catalunya tingui una projecció exterior, tan política com cultural o econòmica. És increïble, car desenvolupar l’economia de Catalunya – la primera de l’Estat espanyol – és desenvolupar la riquesa del conjunt d’aquest Estat. Mes deixem el govern en funcions amb les seves incoherències.

 

Els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas (font: cugat.cat, foto ACN 2016)

 

La resposta des de Catalunya va ser tranquil·la, va ser continuar com qui res. Mes al mateix temps era plena d’ironia.

Primer s’anuncia que l’ex-president Artur Mas serà ambaixador itinerant de Catalunya, amb missió de donar a conèixer l’evolució política de Catalunya a Europa i al món, i crear complicitats i benevolència pel procés d’independència. Artur Mas és el polític més conegut a l’exterior i parla moltes llengües. És doncs un capital que pot donar molts beneficis. A més, com a persona que no fa part del govern de la Generalitat, ell no ha de donar comptes a l’Estat.

La segona resposta, l’11 de febrer, va ser la invitació al Palau de la Generalitat de tots els cònsols actualment residents a Barcelona i a Catalunya, o sigui el “Bon Any” al cos diplomàtic, com ho fan els caps d’Estat i i com ho va fer fa poc et president Hollande.

Articles recents

Comencen els mítings de les presidencials. Taula de diàleg sense referèndum pactat.
7 desembre 2021
Panorama de les prepresidencials a França. Creat el BOC, diari oficial de la República.
30 novembre 2021
Les misèries de la vida política a Catalunya. Nous recursos a Europa i més persecucions judicials a Espanya. El Covid19 és sempre entre nosaltres i per temps.
23 novembre 2021
Constituïda l’Assemblea del Consell per la República. La Resistència nord catalana durant la Segona guerra mundial.
16 novembre 2021
El Consell per la República trenca motlles. El 7 de novembre, la Diada i els 40 anys d’Arrels. L’11 de novembre, record d’una carnisseria inútil.
9 novembre 2021