Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

La projection extérieure de la Catalogne

RADIO ARRELS – 18 février 2016 – Chronique brève 37 – Joan BECAT

Commentaire du dernier épisode des relations de l’État espagnol avec la Generalitat et la projection extérieure de la Catalogne.

Bon dia. Seguint els episodis de la telenovel·la de l’Estat espanyol en les seves relacions amb la Generalitat, us vull comentar el darrer episodi, sobre la projecció exterior de Catalunya.

El president del govern espanyol en funcions, el Sr Mariano Rajoy, afirma que el seu Estat no és en funcions sinó en plena activitat i, per donar una prova que no dorm, mossega. Podria demostrar-ho amb iniciatives positives però, com els nens que s’afirmen oposant-se als pares i a tothom, ell diu no a tot. La mossegada és, com sempre, d’atacar davant el Tribunal Constitucional alguna iniciativa de la Generalitat de Catalunya.

La última que fa rabiós el Sr Rajoy és la creació d’una Conselleria d’Afers Exteriors, dirigida per Raül Romeva, antic diputat català al Parlament Europeu. Vol prohibir que Catalunya tingui una projecció exterior, tan política com cultural o econòmica. És increïble, car desenvolupar l’economia de Catalunya – la primera de l’Estat espanyol – és desenvolupar la riquesa del conjunt d’aquest Estat. Mes deixem el govern en funcions amb les seves incoherències.

 

Els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas (font: cugat.cat, foto ACN 2016)

 

La resposta des de Catalunya va ser tranquil·la, va ser continuar com qui res. Mes al mateix temps era plena d’ironia.

Primer s’anuncia que l’ex-president Artur Mas serà ambaixador itinerant de Catalunya, amb missió de donar a conèixer l’evolució política de Catalunya a Europa i al món, i crear complicitats i benevolència pel procés d’independència. Artur Mas és el polític més conegut a l’exterior i parla moltes llengües. És doncs un capital que pot donar molts beneficis. A més, com a persona que no fa part del govern de la Generalitat, ell no ha de donar comptes a l’Estat.

La segona resposta, l’11 de febrer, va ser la invitació al Palau de la Generalitat de tots els cònsols actualment residents a Barcelona i a Catalunya, o sigui el “Bon Any” al cos diplomàtic, com ho fan els caps d’Estat i i com ho va fer fa poc et president Hollande.

Articles récents

Nouvelle étape dans la guerre de la Russie contre l’Ukraine. Parlons de migrations.
27 septembre 2022
La Generalitat historique et la Catalogne Nord. Madrid, l’Espagne et la dette de l’État. La rentrée parlementaire en France.
20 septembre 2022
La Diada du 11 Septembre déborde les partis. La tentation de l’écologisme de crèche de Noël.
13 septembre 2022
L’Espagne accusée de vulnération des droits politiques. La distillerie de Sant Feliu d’Avall en débat. Le “Mess des Officiers” de Perpignan.
6 septembre 2022
Une UCE d’un niveau exceptionnel. La Catalogne Nord, le pays catalan qui n’avait pas de nom.
30 août 2022

Archives