Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

Un debat a la Universitat Catalana d’Estiu sobre municipis.

RÀDIO ARRELS – 16 de setembre del 2015 – Crònica breu 29 – Joan BECAT

Bon dia. Avui evocaré el debat sobre els municipis i l’educació a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, on va participar Francis Manent, batlle de Sant Andreu.

Fa uns dies us vaig comentar que els actes, les conferències i els grans debats de la Universitat Catalana d’Estiu se podien veure a casa mateix, al moment on se produeixen, car eren filmades i enviades per streaming a través de la xarxa internet, i que tothom ho podia mirar al seu ordinador o al seu I.Pad. Ara bé, a més d’això, les teniu també penjades en permanència al portal, a la web de la Universitat Catalana d’Estiu. És molt simple: a Google feu uce.cat i entrareu al portal de l’UCE, cerqueu Actes de la 47a UCE i els tindreu.

Entre ells, us voldria comentar avui el debat sobre municipis i educació. Hi eren presents batlles de tots els Països Catalans, i entre ells Miquel Oliver, batlle de Manacor, una ciutat de centre de l’illa de Mallorca, que va ser l’any passat al capdavant de la protesta quan el govern del Partido Popular, que aleshores governava, va voler castigar l’ensenyament en català. També val la pena sentir la batllessa de Carlet, una ciutat del País Valencià, Maria Josep Ortega, i Carles Puigdemont, batlle de Girona i president de l’AMI, l’Associació de municipis per la independència.

Per Catalunya Nord hi havia Francis Manent, el batlle de Sant Andreu de Sureda i president del SIOCCAT, el Sindicat intermunicipal pel català i l’occità, que reagrupa 105 municipis de Catalunya Nord. Va fer un bon paper, com ho podreu constatar si visioneu l’enregistrament del portal de la Universitat Catalana d’Estiu.

Vos recomani la seva introducció, on repassa l’evolució de la població i de la llengua, els inicis de les manifestacions de la cultura en català, amb la Nova Cançó i el teatre en català a Catalunya Nord, i l’esforç pel català a l’escola, que ell va conèixer car, amb Roger Rull, van ser els primers consellers pedagògics de català per l’escola primària.

Va presentar el SIOCCAT i la promoció que fan de l’occità i del català, i especialment aquest any els cursos de català destinats als elegits i al personal municipal, amb més de dues cents persones que van seguir un cicle de mig any, descentralitzat a diferents llocs del departament.

Si el vostre municipi no ha adherit al SIOCCAT, insistiu a prop del vostre batlle per què s’hi posi, que fan bona feina pel català.

A l’UCE 2015, els ponents del debat sobre municipis i educació. D’esquerra a dreta:
(font: UCE)
2
(alcalde de Girona), Joan Becat (moderador), Maria Josep Ortega (alcaldessa de Carlet), David
Mateu
Ferrà (batlle de Banyalbufar), Miquel Oliver Gomila (batle de Manacor), Carles Puigdemont
Rodríguez (alcalde de Solsona), Francesc Manent (alcalde de Sant Andreu de Sureda i
president de SIOCCAT), Jaume Casals (alcalde de Navàs) (font: UCE)

Articles recents

Nova etapa en la guerra de Rússia contra Ucraïna. Parlem de migracions.
27 setembre 2022
La Generalitat històrica i Catalunya Nord. Madrid, Espanya i el deute de l’Estat. La rentrada parlamentària a França.
20 setembre 2022
La Diada de l’Onze de Setembre desborda els partits. La temptació de l’ecologisme pessebrita.
13 setembre 2022
Espanya acusada de vulnerar els drets polítics. L’antiga destil·leria de Sant Feliu d’Avall en debat. El “Mess des Officiers” de Perpinyà.
6 setembre 2022
Una UCE d’un nivell excepcional. Catalunya Nord, el país català que no tenia nom.
30 agost 2022

Arxius