Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Un débat à l’Université Catalane d’Été sur les communes

RADIO ARRELS – 16 septembre 2015 – Chronique brève 29 – Joan BECAT

Compte-rendu du débat sur les communes et l’éducation à l’UCE de Prada, avec la participation de Francis Manent, maire de Sant Andreu, et de Carles Puigdemont, maire de Girona et président de l’AMI.

Bon dia. Avui evocaré el debat sobre els municipis i l’educació a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, on va participar Francis Manent, batlle de Sant Andreu.

Fa uns dies us vaig comentar que els actes, les conferències i els grans debats de la Universitat Catalana d’Estiu se podien veure a casa mateix, al moment on se produeixen, car eren filmades i enviades per streaming a través de la xarxa internet, i que tothom ho podia mirar al seu ordinador o al seu I.Pad. Ara bé, a més d’això, les teniu també penjades en permanència al portal, a la web de la Universitat Catalana d’Estiu. És molt simple: a Google feu uce.cat i entrareu al portal de l’UCE, cerqueu Actes de la 47a UCE i els tindreu.

Entre ells, us voldria comentar avui el debat sobre municipis i educació. Hi eren presents batlles de tots els Països Catalans, i entre ells Miquel Oliver, batlle de Manacor, una ciutat de centre de l’illa de Mallorca, que va ser l’any passat al capdavant de la protesta quan el govern del Partido Popular, que aleshores governava, va voler castigar l’ensenyament en català. També val la pena sentir la batllessa de Carlet, una ciutat del País Valencià, Maria Josep Ortega, i Carles Puigdemont, batlle de Girona i president de l’AMI, l’Associació de municipis per la independència.

Per Catalunya Nord hi havia Francis Manent, el batlle de Sant Andreu de Sureda i president del SIOCCAT, el Sindicat intermunicipal pel català i l’occità, que reagrupa 105 municipis de Catalunya Nord. Va fer un bon paper, com ho podreu constatar si visioneu l’enregistrament del portal de la Universitat Catalana d’Estiu.

Vos recomani la seva introducció, on repassa l’evolució de la població i de la llengua, els inicis de les manifestacions de la cultura en català, amb la Nova Cançó i el teatre en català a Catalunya Nord, i l’esforç pel català a l’escola, que ell va conèixer car, amb Roger Rull, van ser els primers consellers pedagògics de català per l’escola primària.

Va presentar el SIOCCAT i la promoció que fan de l’occità i del català, i especialment aquest any els cursos de català destinats als elegits i al personal municipal, amb més de dues cents persones que van seguir un cicle de mig any, descentralitzat a diferents llocs del departament.

Si el vostre municipi no ha adherit al SIOCCAT, insistiu a prop del vostre batlle per què s’hi posi, que fan bona feina pel català.

A l’UCE 2015, els ponents del debat sobre municipis i educació. D’esquerra a dreta:
(font: UCE)
2
(alcalde de Girona), Joan Becat (moderador), Maria Josep Ortega (alcaldessa de Carlet), David
Mateu
Ferrà (batlle de Banyalbufar), Miquel Oliver Gomila (batle de Manacor), Carles Puigdemont
Rodríguez (alcalde de Solsona), Francesc Manent (alcalde de Sant Andreu de Sureda i
president de SIOCCAT), Jaume Casals (alcalde de Navàs) (font: UCE)

Articles récents

Que sortira-t-il aux législatives en Catalogne Nord? Un tournant dans la guerre en Ukraine?
31 mai 2022
Le gouvernement nouveau est arrivé. Plus de Catalangate. Extraditions, fugues i migrations de travail.
24 mai 2022
La trame du Catalangate est à découvert. Quelques brèves notices du front électoral.
17 mai 2022
Législatives : rien n’est simple, tout se complique. Le président Puigdemont choisit le Conseil pour la République.
10 mai 2022
Le scandale du CatalanGate, de proportions internationales. Le ballet des stratégies pour les législatives.
3 mai 2022

Archives