Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

Joc brut a les eleccions.

RÀDIO ARRELS – 16 de setembre del 2015 – Crònica breu 30 – Joan BECAT

Bon dia. Quan hi ha eleccions se diu sovint que hi ha joc brut i manipulacions, i és precisament el cas ara a Catalunya, on l’Estat espanyol se comporta de manera xocant per a falsejar els resultats.

El govern espanyol ha mobilitzat els seus funcionaris i fins i tot els tribunals electorals per a disminuir els vots a favor del si a la independència i fer-los baixar per sota del 50%. Us donaré uns quants exemples, que no són detalls i són prou significatius.

S’està bloquejant al màxim el vot dels catalans residents a l’estranger. Perquè? Doncs perquè els sondejos diuen que votaran massivament per la independència. Són molts, uns tres cents mil. Per tant, menys votants i menys vots a favor. Com ho fan?

Primer hi ha hagut dificultats i retards provocats per s’inscriure a les llistes electorals, fins al mes d’agost. Després hi va haver recursos, queixes – de part de partits i de gent favorables al no – per dir que la manera de fer no era correcta. A l’espera que el tribunal electoral decideixi – hi ha posat molt de temps, quan per a decidir que la Diada de l’11 de setembre era considerada com un acte electoral ho va fer en menys de dos dies -, doncs, esperant dies i setmanes. L’administració, les ambaixades i els consolats espanyols no han enviat les butlletes de vot. Una setmana abans el vot anticipat encara no s’havien rebut. Cosa que fa que molts catalans a l’estranger no van poder votar a temps com entre altres, tots els d’Itàlia i la majoria dels d’Amèrica.

Un altre exemple, aquest cop per s’inscriure a les llistes electorals a Catalunya. S’ha denegat, s’ha refusat de deixar un temps suplementari als ciutadans de Catalunya, els que han canviat de domicili i els joves, quan excepcionalment s’ha donat pròrroga, és a dir que s’ha deixat oberta, la inscripció dels militars a les llistes electorals catalanes, i l’Estat està enviant tropes a Catalunya.

O encara com aquest testimoniatge d’una persona que li han robat els seus papers i que, per fer-li un nou carnet d’identitat, al més de juliol, li donen cita a l’octubre – és a dir passades les eleccions sense que pugui anar a votar – quan habitualment cal una setmana.

I etcètera. Es fa tot per falsejar i manipular llistes i vots, a gran escala.

Perquè tot això, com també perquè una campanya d’intoxicació mitjançant la por? És a dir les amenaces de perdre les pensions, de sàller d’Europa, de més pobresa, totes coses que no són veritats, car és el contrari? Doncs perquè ja se sap que el sí a la independència té moltes probabilitats de guanyar i, més que desenvolupar arguments per quedar-se a Espanya – probablement perquè no n’hi ha gaires – el govern espanyol i la seva gent procuren que menys gent voti a favor del sí o que no vagin a votar.

Eleccions plebiscitàries de setembre del 2015 (font: barcelonanoticies.com)

Articles recents

Nova etapa en la guerra de Rússia contra Ucraïna. Parlem de migracions.
27 setembre 2022
La Generalitat històrica i Catalunya Nord. Madrid, Espanya i el deute de l’Estat. La rentrada parlamentària a França.
20 setembre 2022
La Diada de l’Onze de Setembre desborda els partits. La temptació de l’ecologisme pessebrita.
13 setembre 2022
Espanya acusada de vulnerar els drets polítics. L’antiga destil·leria de Sant Feliu d’Avall en debat. El “Mess des Officiers” de Perpinyà.
6 setembre 2022
Una UCE d’un nivell excepcional. Catalunya Nord, el país català que no tenia nom.
30 agost 2022

Arxius