Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

Què pot passar amb la independència de Catalunya ? 4- L’economia de Catalunya.

RÀDIO ARRELS – 19 de juliol del 2015 – Crònica breu 26 – Joan BECAT

Bon dia. L’economia de Catalunya li pot permetre de finançar un Estat independent?

Se podria enraonar per l’absurd: si Andorra, que representa l’1% del P.I.B. de Catalunya, o si els petits Estats d’Europa se’n sàllen, doncs Catalunya també. Mes se veu que no és sempre veritat: si Dinamarca, Finlàndia o Àustria se’n sàllen molt bé, fins al punt que són contribuïdors nets a la Unió Europea, és a dir que financen la Unió, com també ho fan Alemanya i França, n’hi han d’altres que són un desastre, com Grècia, o que són en gran dificultat, com Portugal i Irlanda, que són també comparables a Catalunya.

Doncs preguntem-nos: on se situa l’economia de Catalunya i quina és la seva solvència? És a dir: Catalunya pot pagar un Estat i té una economia sana i productiva?

S’ha de tenir ben clar que Catalunya, a l’invers de Grècia, té una economia forta i diversificada. Amb una forta indústria feta de grans i petites empreses, molt exportadora i que genera bones perspectives. Amb el port més important de la Mediterrània occidental i grans perspectives de desenvolupament. Amb un turisme molt important, que la situa com a regió més turística d’Europa. Barcelona és de les quatre ciutats més visitades i més fotografiades del món, amb Nova York, París i Roma. Això tothom ho sap. És Catalunya qui fa viure Espanya i no l’invers.

Tots aquests elements situen el P.I.B. de Catalunya, és a dir la seva riquesa, a l’onzè lloc entre els Estats europeus actuals. És a dir que, si Catalunya entrava a la Unió Europea, tindria deu Estats al seu davant, els més grans i els Països Baixos, Bèlgica, Suècia i Àustria, que és gairebé com Catalunya, i disset Estats al darrera, com Dinamarca, Grècia, Portugal o Irlanda. Té un P.I.B. que és el doble del de Romania, el triple de Hongria o l’equivalent de la suma dels nou Estats més modestos. Per tant és viable.

A més, Catalunya és ben gestionada, amb poc deute, molt per sota del que demana Europa. És l’Estat espanyol qui és endeutat enormement i fràgil. Per acabar el panorama cal recordar que ja ara Catalunya és un contribuïdor net per a Europa, és a dir que dona més que no rep. Això seria igual o encara més si fos un Estat.

És evident que una Catalunya independent podria finançar el seu Estat i que entraria en el grup dels Estats fiables i solvents, és a dir dels Estats que necessita avui dia la Unió Europea. Això se sap i és un dels atots que té Catalunya per ser reconeguda.

La zona dels containers del port de Barcelona (font: blog.demediterraning.com)

Articles recents

La vergonya de la formació dels mestres bilingües de català. Yvan Auguet, nou president de la Universitat. Els militars feixistes espanyols i el rei Felipe VI.
8 desembre 2020
Els trenta diners dels Evangelis. El Tren Groc i la seua electricitat.
1 desembre 2020
On passarà la línia TGV entre Toluges i Salses? Els diputats de Vox fan el ridícul a Europa.
24 novembre 2020
Comença el post-trumpisme. El major Trapero torna al cap dels Mossos d’Esquadra.
17 novembre 2020
Els americans diuen prou trumpades!
10 novembre 2020