Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Sale jeu aux élections

RADIO ARRELS – 16 septembre 2015 – Chronique brève 30 – Joan BECAT

Quand il y a des élections on dit souvent qu’il y a des coups bas et des manipulations. C’est le cas actuellement en Catalogne, où l’État espagnol essaie de fausser les résultats.

Bon dia. Quan hi ha eleccions se diu sovint que hi ha joc brut i manipulacions, i és precisament el cas ara a Catalunya, on l’Estat espanyol se comporta de manera xocant per a falsejar els resultats.

El govern espanyol ha mobilitzat els seus funcionaris i fins i tot els tribunals electorals per a disminuir els vots a favor del si a la independència i fer-los baixar per sota del 50%. Us donaré uns quants exemples, que no són detalls i són prou significatius.

S’està bloquejant al màxim el vot dels catalans residents a l’estranger. Perquè? Doncs perquè els sondejos diuen que votaran massivament per la independència. Són molts, uns tres cents mil. Per tant, menys votants i menys vots a favor. Com ho fan?

Primer hi ha hagut dificultats i retards provocats per s’inscriure a les llistes electorals, fins al mes d’agost. Després hi va haver recursos, queixes – de part de partits i de gent favorables al no – per dir que la manera de fer no era correcta. A l’espera que el tribunal electoral decideixi – hi ha posat molt de temps, quan per a decidir que la Diada de l’11 de setembre era considerada com un acte electoral ho va fer en menys de dos dies -, doncs, esperant dies i setmanes. L’administració, les ambaixades i els consolats espanyols no han enviat les butlletes de vot. Una setmana abans el vot anticipat encara no s’havien rebut. Cosa que fa que molts catalans a l’estranger no van poder votar a temps com entre altres, tots els d’Itàlia i la majoria dels d’Amèrica.

Un altre exemple, aquest cop per s’inscriure a les llistes electorals a Catalunya. S’ha denegat, s’ha refusat de deixar un temps suplementari als ciutadans de Catalunya, els que han canviat de domicili i els joves, quan excepcionalment s’ha donat pròrroga, és a dir que s’ha deixat oberta, la inscripció dels militars a les llistes electorals catalanes, i l’Estat està enviant tropes a Catalunya.

O encara com aquest testimoniatge d’una persona que li han robat els seus papers i que, per fer-li un nou carnet d’identitat, al més de juliol, li donen cita a l’octubre – és a dir passades les eleccions sense que pugui anar a votar – quan habitualment cal una setmana.

I etcètera. Es fa tot per falsejar i manipular llistes i vots, a gran escala.

Perquè tot això, com també perquè una campanya d’intoxicació mitjançant la por? És a dir les amenaces de perdre les pensions, de sàller d’Europa, de més pobresa, totes coses que no són veritats, car és el contrari? Doncs perquè ja se sap que el sí a la independència té moltes probabilitats de guanyar i, més que desenvolupar arguments per quedar-se a Espanya – probablement perquè no n’hi ha gaires – el govern espanyol i la seva gent procuren que menys gent voti a favor del sí o que no vagin a votar.

Eleccions plebiscitàries de setembre del 2015 (font: barcelonanoticies.com)

Articles récents

Nouvelle étape dans la guerre de la Russie contre l’Ukraine. Parlons de migrations.
27 septembre 2022
La Generalitat historique et la Catalogne Nord. Madrid, l’Espagne et la dette de l’État. La rentrée parlementaire en France.
20 septembre 2022
La Diada du 11 Septembre déborde les partis. La tentation de l’écologisme de crèche de Noël.
13 septembre 2022
L’Espagne accusée de vulnération des droits politiques. La distillerie de Sant Feliu d’Avall en débat. Le “Mess des Officiers” de Perpignan.
6 septembre 2022
Une UCE d’un niveau exceptionnel. La Catalogne Nord, le pays catalan qui n’avait pas de nom.
30 août 2022

Archives