Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

Què cal per a ser un Estat independent ? El reconeixement dels altres Estats

RÀDIO ARRELS – 7 de novembre del 2014 – Crònica breu 5 – Joan BECAT

Bon dia. Fa uns dies, vaig començar a explicar com un país se pot fer independent.

El primer i obligatori, és el vot positiu de la gent, amb un vot lliure en n’importa quin tipus de consulta, sigui un referèndum o qualsevol altra consulta. La segona condició és el reconeixement dels altres Estats independents. És com un club on els membres que ja hi són accepten o no els nous candidats.

La Via Catalana vista pel Wall Street Journal del 12 de setembre del 2013

Quan en calen d’Estats que ho acceptin? He sentit tot sovint, aquests mesos passats, que calia tot Europa o tot el món. Són burricades. Només en cal uns quants: dos, quatre, sis, que siguin d’Europa o que siguin de l’altra punta del món, com aquests minúsculs Estats del Pacífic, Nauru, Kiribati o Samoa. Quan els primers han reconegut el nous Estat autoproclamat, ja la cosa està feta. Els altres s’aniran afegint. Poden dir si o no, mes no poden prohibir l’Estat que ja existeix.

Us donaré un exemple recent, curiós i fins i tot amb aspectes insòlits: és el de Kósovo, als Balcans. Doncs, quan es va declarar independent, hi va haver posicions contrastades. Per exemple França va reconèixer Kósovo immediatament i va fer pressió sobre Andorra per què faci el mateix. Ens ho va explicar durant una conferència a la Casa dels Països Catalans Jaume Bartumeu, que era Cap del govern andorrà en aquest moment. Paral·lelament, Espanya li va fer pressió per què digui que no reconeixeria el Kósovo. Andorra va esperar que alguns països de la Unió Europea el reconeguin, i allavontes també va reconèixer el Kósovo.

Encara avui dia, Espanya no ha reconegut aquest petit Estat. Què passa? Doncs res. Per exemple, encara que Espanya sigui contra, la Unió Europea té acords amb Kósovo. És a dir que Espanya, a través de la Unió Europea, està pagant l’ajuda a un país que no reconeix. Fins i tot aquest país es procura i utilitza l’euro.

Per Catalunya, si declara la seva independència, per iniciar el procés només li caldrà uns quants amics, alguns Estats que la reconeguin, per amistat o per interès. Crec que no li costaria gaire.

Articles recents

Nova etapa en la guerra de Rússia contra Ucraïna. Parlem de migracions.
27 setembre 2022
La Generalitat històrica i Catalunya Nord. Madrid, Espanya i el deute de l’Estat. La rentrada parlamentària a França.
20 setembre 2022
La Diada de l’Onze de Setembre desborda els partits. La temptació de l’ecologisme pessebrita.
13 setembre 2022
Espanya acusada de vulnerar els drets polítics. L’antiga destil·leria de Sant Feliu d’Avall en debat. El “Mess des Officiers” de Perpinyà.
6 setembre 2022
Una UCE d’un nivell excepcional. Catalunya Nord, el país català que no tenia nom.
30 agost 2022

Arxius