Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

El senyor Mariano Rajoy la diu grossa

RÀDIO ARRELS – 20 de gener del 2015 – Crònica breu 10 – Joan BECAT

Bon dia. Se diu que en política tot s’hi val per enganyar la gent, que se juga a qui la diu més grossa per a captar electors o atacar els adversaris. Doncs fa pocs dies, el cap del govern espanyol, el Sr Mariano Rajoy, va dir una animalada de les grosses. Us ho expliqui.

Quan el president Artur Mas va anunciar que hi hauria eleccions anticipades, el Sr Rajoy va voler contrarestar l’efecte positiu que provocava, criticant aquestes eleccions i la consulta del 9 de novembre passat. Fins ara tot normal. El que és l’animalada és l’argument.

Va dir que la consulta del 9 de novembre del 2014 va ser un fracàs, quan tothom sap que no és veritat i que tota la premsa internacional va destacar l’èxit i el civisme de la gent. Va dir també que aquesta consulta només representava el 30% del censo (du recensement): primera enormitat.

On s’ha vist que se jutja el resultat d’un vot en relació amb la població, nins i bebès inclosos? El que se fa és comparar els resultats amb els votants o amb els electors. Doncs primera manipulació.

Mes n’hi ha una segona, car aquest 30%, com diu ell, és en realitat un resultat excepcional. Per demostrar-ho, aplicarem el seu sistema a l’elecció de François Hollande i a ell mateix.

A les eleccions presidencials del 2012 a França va votar el 80% dels electors, percentatge molt elevat. Per tant ningú no pot dir que el resultat no siguin legítim. François Hollande va tenir 51,6% dels votants. Mes si comptem en relació amb els electors, abstencionistes inclosos, va tenir el 39% dels electors, i si comptem com el Sr Rajoy en funció de tota la població de França, o sigui 68 milions, només va tenir 26% dels habitants censats. Cosa que el faria menys legítim que el 30% de Catalunya. Es veu que el vot a Catalunya va ser més que notable.

I ara aplicarem la tècnica Rajoy al mateix Sr Rajoy. A les eleccions espanyoles del 2011 va obtenir 44% dels votants, o sigui 32% dels electors. Si com ell calculem en relació amb tota la població espanyola censada, o sigui 46 milions d’habitants, va tenir només el 23% de la gent. Per tant, si seguim el seu raonament, un senyor que només representa el 23% de la gent qualifica de fracàs qui en té 30%. On anem amb aquestes burricades ? És el cementiri que de fot de l’hospital.

La realitat és que el 44% de votants espanyols ha donat una majoria absoluta de diputats al Sr Rajoy, que és doncs legítim, i que el vot a favor d’un Estat propi va ser majoritari a Catalunya, i també es pot considerar legítim. Aquí estem.

9 de novembre del 2014, una consulta amb participació ciutadana : els ciutadans voten a Barcelona (foto BK)

Articles recents

Nova etapa en la guerra de Rússia contra Ucraïna. Parlem de migracions.
27 setembre 2022
La Generalitat històrica i Catalunya Nord. Madrid, Espanya i el deute de l’Estat. La rentrada parlamentària a França.
20 setembre 2022
La Diada de l’Onze de Setembre desborda els partits. La temptació de l’ecologisme pessebrita.
13 setembre 2022
Espanya acusada de vulnerar els drets polítics. L’antiga destil·leria de Sant Feliu d’Avall en debat. El “Mess des Officiers” de Perpinyà.
6 setembre 2022
Una UCE d’un nivell excepcional. Catalunya Nord, el país català que no tenia nom.
30 agost 2022

Arxius