Membre de l’Institut d’Estudis
Catalans des del 1991.

Quin és el primer poble català costaner ?

RÀDIO ARRELS – 1 d’abril del 2015 – Crònica breu 15 – Joan BECAT

À travers une émission de TV3 où l’on présentait Portbou comme le premier village catalan, alors qu’il s’agit de Salses, on stigmatise la méconnaissance de la Catalogne Nord pour beaucoup de personnes de Catalogne.

Bon dia. Us vull parlar del desconeixement de Catalunya Nord que hi ha per un munt de gent de Catalunya, de l’altra banda de la frontera d’Estat. És una qüestió de mentalitat, però també i sobretot una manca d’informació i una carència de l’ensenyament públic a Catalunya.

En efecte si hi ha sempre a Catalunya Nord dins la llicenciatura de català una presentació completa dels Països Catalans i de cadascú d’ells, en un ensenyament obligatori que jo mateix assegurava i que ara dispensa l’Alà Baylac, no és el mateix al sud, on un estudiant pot tenir una llicenciatura de català sense ni una petita unitat d’ensenyament sobre els Països Catalans.

Ho veiem quan hi ha intercanvis d’estudiants o d’Erasmus que venen del sud a la universitat de Perpinyà. Sempre s’apunten al nostre curs sobre Països Catalans car mai no l’han tingut a Barcelona. Mateixa cosa per l’ensenyament primari i els col·legis. Aquí se presenten i se parla dels Països Catalans, i al sud no fa part del programa. Per tant, si alguns mestres o professors ho fan per iniciativa pròpia, la majoria no ho fan, amb el resultat que la majoria dels alumnes i futurs ciutadans no són informats.

Us donaré un exemple xocant d’aquest desconeixement. Dic xocant car emana de periodistes i de gent de televisió, que haurien de formar o de compensar les mancances i no dir errors o burricades.

Fa uns dies, a TV3, la televisió catalana que un munt de gent mira a Catalunya Nord, va passar una emissió que se fa regularment: El foraster. És una emissió molt popular, de molta audiència. El concepte és imitat de les televisions americanes on una persona que ha de ser simpàtica, eixerida i més aviat divertida, va per països del món i, a TV3, va per Catalunya a pobles i ciutats. Pren contacte amb la gent d’allà on és i se fa rebre a cases particulars sense ser convidat. Se n’aprofita per filmar el poble, la gent i, al final, en una mena d’espectacle, reuneix la gent del poble i els hi dona les seves impressions. És un bon concepte, que ajuda a conèixer la gent i el país i dona autoestima. Per això és tant xocant l’anècdota que us diré ara.

Doncs el foraster va anar a Portbou, tocant a Cervera, i va començar l’emissió amb, textualment: “Portbou és el primer poble de Catalunya si vens del nord, si vens de França, i l’últim si vens del sud”. Hi va haver protestes per internet, car és fals. En efecte, el primer poble de Catalunya és a Catalunya Nord i és diu Salses. Desprès, a la costa, venen el Barcarès, Torrelles, Santa Maria, Canet, Sant Cebrià, Argelers, Cotlliure, Portvendres, Banyuls i Cervera.

Cosa que fa que Portbou és el dotzè poble de la costa catalana i no el primer. Ara bé, si al nord de la frontera se parla de França, allavontes Portbou és el primer poble d’Espanya. Si se parla de terres catalanes, també hi ha Catalunya Nord. Té tan dret a ser catalana Perpinyà com Figueres, Cervera com Portbou.

El Barcarès, el primer poble català costaner, en una fotografia antiga (clixé Labouche, arxiu Terra Nostra)

 

Articles recents

Nova etapa en la guerra de Rússia contra Ucraïna. Parlem de migracions.
27 setembre 2022
La Generalitat històrica i Catalunya Nord. Madrid, Espanya i el deute de l’Estat. La rentrada parlamentària a França.
20 setembre 2022
La Diada de l’Onze de Setembre desborda els partits. La temptació de l’ecologisme pessebrita.
13 setembre 2022
Espanya acusada de vulnerar els drets polítics. L’antiga destil·leria de Sant Feliu d’Avall en debat. El “Mess des Officiers” de Perpinyà.
6 setembre 2022
Una UCE d’un nivell excepcional. Catalunya Nord, el país català que no tenia nom.
30 agost 2022

Arxius