Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Que peut-il se passer avec l’indépendance de la Catalogne? 3. La reconnaissance internationale

RADIO ARRELS – 18 juillet 2015 – Chronique brève 25 – Joan BECAT

L’Espagne étant l’un des États les plus endettés, cela peut avoir une éventuelle incidence sur la reconnaissance internationale de la Catalogne.

Bon dia. Veurem avui una cosa que pot semblar curiosa: és com el deute espanyol pot facilitar el reconeixement internacional de Catalunya.

Tornem doncs sobre els deutes espanyol i català, no pas per dir una altra vegada que una Catalunya independent seria un dels Estats menys endeutats d’Europa i Espanya un dels més endeutats, sinó per veure qui posseeix l’enorme deute espanyol i com aquest fet pot afavorir el reconeixement internacional de Catalunya.

El conseller de finances català Andreu Mas Colell i el ministre de finances espanyol Cristobal Montoro (font: ara.cat, 12/01/2015)

Anem pam a pam. El deute sobirà d’Espanya, és a dir el deute públic de l’Estat, no els deutes dels particulars i empreses, doncs aquest deute sobirà ha crescut molt recentment. Era del 80% del seu P.I.B. l’any 2012 i, en dos anys de govern del Sr Mariano Rajoy, ha passat al 100% el 2014. I això que el Sr Rajoy, com a primer ministre d’Espanya, se permet de donar lliçons de bona gestió a tothom i a Catalunya, que ella té realment una bona gestió i és poc endeutada. Mes deixem de costat aquesta situació surrealista.

Espanya és doncs molt endeutada. Qui és propietari del deute espanyol? Per la meitat, o sigui el 50%, són els altres Estats europeus: primer Alemanya i França, i després Itàlia, els Països Baixos i Anglaterra. Per un terç són els bancs i les asseguradores d’Europa i del món, i pel que queda són els altres Estats, amb en primer els Estats Units d’Amèrica.

Això vol dir que una fallida d’Espanya, o un atac d’Espanya sobre els mercats financers perjudicaria sobretot els altres Estats europeus, que en tindrien la repercussió immediata, encara més que per Grècia, que és finalment poca cosa al costat d’Espanya.

Com això pot afavorir el reconeixement de Catalunya? Per dues raons que tots els financers i tots els Estats d’Europa ja coneixen.

La primera és que si Espanya no vol reconèixer la independència de Catalunya, el nou Estat català no tindrà obligació de prendre al seu càrrec una part del deute espanyol i, en aquest cas, tothom sap que, sense Catalunya, Espanya seria incapaç d’assumir el seu deute, i que serien Alemanya, França i els altres que haurien de pagar per ella. No ho poden permetre.

Al contrari, si hi ha un acord entre Espanya i Catalunya – el reconeixement contra una part del deute -, les coses quedarien iguals i no passaria res. Catalunya té doncs una arma letal entre les mans: si Espanya se posa violenta, només que el president Mas digui que Catalunya no se farà càrrec del deute espanyol i Espanya s’enfonsa en pocs dies o setmanes.

La segona raó que fa que molts Estats reconeixeran Catalunya és molt simple: si volen que Catalunya els hi pagui el seu deute i la part que li tocarà del deute espanyol, primer hauran de la reconèixer. En el cas contrari, Catalunya no tindria cap obligació internacional : o bé aquests Estats ho haurien de reclamar a Espanya, o bé perdrien els seus diners.

Articles récents

Nouvelle étape dans la guerre de la Russie contre l’Ukraine. Parlons de migrations.
27 septembre 2022
La Generalitat historique et la Catalogne Nord. Madrid, l’Espagne et la dette de l’État. La rentrée parlementaire en France.
20 septembre 2022
La Diada du 11 Septembre déborde les partis. La tentation de l’écologisme de crèche de Noël.
13 septembre 2022
L’Espagne accusée de vulnération des droits politiques. La distillerie de Sant Feliu d’Avall en débat. Le “Mess des Officiers” de Perpignan.
6 septembre 2022
Une UCE d’un niveau exceptionnel. La Catalogne Nord, le pays catalan qui n’avait pas de nom.
30 août 2022

Archives