Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Que peut-il se passer avec l’indépendance de la Catalogne? 2. La dette de l’Espagne et de la Catalogne

RADIO ARRELS – 17 juillet 2015 – Chronique brève 24 – Joan BECAT

Il est fait le point sur le faible déficit de la Catalogne, malgré un déficit fiscal exorbitant, et sur la considérable dette de l’Espagne, à cause de la mauvaise gestion de ses gouvernements et parce qu’elle vit au-delà de ses possibilités.

Bon dia. Hem de parlar de les coses primordials, els deutes d’Espanya i de Catalunya.

En cas de victòria dels partits a favor de la independència de Catalunya, aquest mes de setembre, se plantejaran immediatament unes qüestions importants, abans mateix que una proclamació. Com sempre i a tot arreu, la més immediata i important serà la dels diners, de les finances. Més que tot, se parlarà del deute d’Espanya i del deute de Catalunya. S’ha vist amb Grècia que és un tema major i que, per aquest petit país, l’economia del qual és inferior a la de Catalunya, el seu deute se transforma en el problema major d’Europa i de tots els grans Estats.

Passarà el mateix amb Catalunya, amb dues diferències enormes. La primera és que Catalunya té una economia forta, que genera beneficis, que ara per ara li roba Espanya mitjançant un dèficit fiscal exorbitant. No és polèmica, us ho comentaré un altre dia. La segona diferència és que Catalunya és poc endeutada. És Espanya que ho és, i fins al coll.

Aclarim les coses. Com sempre les qüestions financeres, que semblen complicades, tenen en realitat bases clares i simples. El que us diré ara se basa sobre els balanços financers que trobem a tot arreu, al Banc d’Espanya, a la Unió Europea o en les estadístiques internacionals que trobareu fàcilment a internet.

Anem al gra i deixem de costat la palla. La Unió Europea recomana que el deute dels Estats membres no sigui més alt que el 60% del seu P.I.B. Qui és per sota d’aquest 60%? Doncs Suècia, Finlàndia, els tres Estats bàltics, Dinamarca i la República Txeca. Notem que en general són Estats mitjans, seriosos, ben gestionats, com ho és i ho seria Catalunya. Un poc per sobre del 60% hi ha Alemanya i els Països Baixos. Amb un endeutament preocupant, del 100% del seu P.I.B., hi ha França i Espanya, amb una diferència car França té una economia més sòlida i més ben gestionada. A més de 100% hi ha Itàlia, Irlanda i Portugal. Amb més de 160% del seu P.I.B., el rècord és per Grècia.

On seria Catalunya en aquesta llista? El seu deute actual és del 30% del seu P.I.B.. Això vol dir que Catalunya seria l’Estat menys endeutat de tot Europa car crea riquesa i és ben gestionada pel seu govern.

Qui és molt endeutat és l’Estat espanyol, per mala gestió dels seus governs de tots colors i per viure per sobre de les seves possibilitats. Si Catalunya esdevé independent el deute d’Espanya creixerà en proporcions i aquest Estat tindrà problemes grossos de solvència. Serà atacat immediatament pels mercats financers. La seva salvació serà de pactar amb Catalunya i de reconèixer la seva independència a canvi per aquesta d’acceptar una part del deute espanyol.

L’endeutament d’Espanya, segons El Perfil de la Ciutat (elperfildelaciutat.wordpress.com)

Articles récents

Nouvelle étape dans la guerre de la Russie contre l’Ukraine. Parlons de migrations.
27 septembre 2022
La Generalitat historique et la Catalogne Nord. Madrid, l’Espagne et la dette de l’État. La rentrée parlementaire en France.
20 septembre 2022
La Diada du 11 Septembre déborde les partis. La tentation de l’écologisme de crèche de Noël.
13 septembre 2022
L’Espagne accusée de vulnération des droits politiques. La distillerie de Sant Feliu d’Avall en débat. Le “Mess des Officiers” de Perpignan.
6 septembre 2022
Une UCE d’un niveau exceptionnel. La Catalogne Nord, le pays catalan qui n’avait pas de nom.
30 août 2022

Archives