Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

RADIO ARRELS – 10 mars 2015 – Chronique brève 13 – Joan BECAT

Présentation du Syndicat intercommunal pour la promotion de l’occitan et du catalan, qui regroupe de cent communes et réalise des actions concrètes.

Bon dia. Us voldria presentar avui el SIOCCAT.

És l’acrònim, l’abreviació del Sindicat intercomunal per a la promoció de l’occità i del català. És una excel·lent iniciativa, tant pel seu programa d’acció com pel fet que reuneix tota Catalunya Nord, la part catalana com la part occitana, el Fenolhedés. El SIOCCAT és presidit per Francis Manent, el batlle de Sant Andreu, que en va ser el promotor amb un grup de batlles favorables al català. Ell va ser conseller pedagògic de català per a l’ensenyament primari, quan va començar aquesta possibilitat fa més de trenta anys.
El SIOCCAT reagrupa avui dia més de cent municipis, és a dir prop de la meitat dels del país. Dins el comitè de gestió trobem Jean-Pierre Fourlon, el batlle de Caudièrs del Fenolhedés, Jaume Taurinyà, de Vallestàvia, Joan Jaume Fortuny, de la Guingueta, i també Rodès, Talteüll, Tuïr, el Soler, Bages, Cabestany, Maurí, Pesillà, Estagell, Pollestres i molts altres.

Un carrer de Vinçà, on tota la Vila té la retolació només en català (clixé J. Becat)

 

Com toca a elegits municipals, tenen un programa molt pragmàtic, que podreu veure al seu portal a internet, obert a l’octubre del 2014. Va dirigit als municipis adherents i a tots els altres que vulguin fer coses pel català. Us en donaré alguns exemples.

Informen sobre tot el que ja se pot fer legalment en català i en occità, i que tot sovint no se fa, per aprehensió o per desconeixement. Per exemple els actes oficials bilingües, on donen models de convocacions de consells municipals, certificats de residència, actes de naixement o de defunció, publicació de casaments i actes de casament, etc. Donen models d’encapçalaments de cartes i documents, d’avisos, de cartells de festes, de panells i de retolacions, etc. També estan organitzant cursos de català per a elegits i personal municipal, i volen afavorir l’ensenyament del català a les escoles primàries del municipi.

Ja se sabia que hi havia molts municipis favorables al català. Personalment he ajudat setanta dos municipis a posar els noms del seu cadastre en català, i molts altres ho demanen. He constatat també que vuitanta i un vilatges i viles tenen els noms dels seus carrers en català, i d’altres ho estan preparant.

Mes la cosa nova és que se posin junts per ser més eficaços, per fer més força i animar-se entre ells. Si us esteu en un dels municipis membre del SIOCCAT, podeu ser orgullosos dels vostres elegits i els heu d’ajudar. Si no és el cas, aneu a veure’ls per que se’n facin membres.

Articles récents

Nouvelle étape dans la guerre de la Russie contre l’Ukraine. Parlons de migrations.
27 septembre 2022
La Generalitat historique et la Catalogne Nord. Madrid, l’Espagne et la dette de l’État. La rentrée parlementaire en France.
20 septembre 2022
La Diada du 11 Septembre déborde les partis. La tentation de l’écologisme de crèche de Noël.
13 septembre 2022
L’Espagne accusée de vulnération des droits politiques. La distillerie de Sant Feliu d’Avall en débat. Le “Mess des Officiers” de Perpignan.
6 septembre 2022
Une UCE d’un niveau exceptionnel. La Catalogne Nord, le pays catalan qui n’avait pas de nom.
30 août 2022

Archives