Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Que faut-il pour être un État indépendant ? D’abord, le vote des citoyens.

RADIO ARRELS – 24 octobre 2014 – Chronique brève 4 – Joan BECAT

On explique ce qui est nécessaire pour qu’une région devienne un État indépendant, et d’abord le vote des citoyens et la reconnaissance des autres États souverains.

Bon dia. Avui us vull explicar el que és necessari per que una regió esdevingui un Estat independent.

Encara que això sigui una crònica d’opinió, el que us diré ara no és una opinió personal sinó fets i el que passa en dret internacional. S’aplicarà a Catalunya – si arriba a votar – com s’ha aplicat a una desena llarga de nous Estats que s’han creat recentment a Europa.

Barcelona, Onze de setembre del 2014: Ara és l’hora (foto cucadellum.org)

Tres d’ells no són dins la Unió Europea, Montenegro, Bòsnia i Kòsovo, mes tenen acords amb ella o els estan negociant. Set altres d’aquests nous Estats són ja dins la Unió Europea, la República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia, Lituània, Letònia, Estònia i Croàcia. Són tots petits Estats o Estats mitjans. Us diré de passada que el PIB de Catalunya és equivalent a la suma de tots aquests set Estats. Imagineu el ridícul de la gent que se demana si Catalunya podria ser viable: és més rica que tots aquests Estats junts. I sembla que viuen, tots i cadascú, no?

Doncs, què cal per a ser independent? Dues condicions. La primera, indispensable, és el vot de la gent, un vot democràtic, és a dir amb la participació de tothom, la possibilitat de dir sí o de dir no, amb una comissió de control i observadors internacionals. Aquest vot se pot fer directament, amb un referèndum, mes també amb n’importa quin altre vot de consulta, com s’està fent a Catalunya ara. Per això el govern espanyol no vol cap vot, perquè al final sap que comptarà el resultat, el vot sigui oficial o no. Mes se pot fer també indirectament. La gent vota per a elegir al parlament uns diputats que tenen com a programa la independència. Si hi ha una majoria, poden proclamar la independència i fer un referèndum després.

Un cop la gent ha dit el què vol, hi ha una segona condició. És el reconeixement pels altres Estats sobirans, d’Europa i del món. Mes això és un altre tema. Si voleu, en parlarem un altre dia.

Articles récents

Les meetings de les présidentielles commencent. Une table de dialogue sans referendum pacté.
7 décembre 2021
Panorama des pré-présidentielles en France. Création du BOC, le journal officiel de la République.
30 novembre 2021
Les misères de la vie politique en Catalogne. Nouveaux recours en Europe et plus de poursuites judiciaires en Espagne. Le Covid19 est toujours entre nous et pour longtemps.
23 novembre 2021
L’Assemblée du Conseil pour la République s’est constituée. La Résistance nord catalane pendant la Seconde guerre mondiale.
16 novembre 2021
Le Conseil pour la République brise les modèles. Le 7 novembre, la Diada et les 40 ans d’Arrels. Le 11 novembre, souvenir d’une boucherie inutile.
9 novembre 2021

Archives