Membre depuis le 15 novembre 1991 de
la Section de philosophie et des sciences
sociales de l’Institut d’Estudis Catalans

Deux scénarios pour le ski en Cerdagne et Capcir avec le changement climatique

RADIO ARRELS – 21 mars 2016 – Chronique brève 41 – Joan BECAT

Le changement climatique affecte les stations de ski, surtout les moins enneigées et les plus grandes. Comment le réchauffement climatique affectera les stations de ski de Cerdagne et de Capcir?

Bon dia. Us vaig parlar fa alguns dies de com el canvi climàtic afecta les estacions d’esquí, sobretot les menys nevades i les més grans, als Alps i a tot arreu. Avui veurem què pot passar a casa nostra. Com el rescalfament climàtic afectarà les estacions d’esquí de Cerdanya i de Capcir?

El cert és que les afectarà de manera desigual, les unes més, les altres menys. Les més afectades seran les estacions d’esquí de Cerdanya, Font-romeu i Bolquera. Ho seran molt menys les de Portè-Porta, dels Angles i de Formiguera, que tindran encara prou neu durant l’hivern i se’n salliran millor.

De fet, a la Solana de Cerdanya, ja fa temps que falta neu, de tant en tant. Ja l’any 1977, jo escrivia textualment en el llibre de comentaris del meu Atlas de Catalunya Nord: « Font-romeu és l’estació d’esquí més completa, només de vegades li falta neu ». El canvi climàtic accentua el que era un problema recurrent.

A més, dins el mateix atles, en el mapa del clima on vaig posar el règim de precipitacions de cada comarca, se veu que a Cerdanya l’estació més seca de tot l’any és l’hivern, de molt lluny, és a dir que té poca neu. Observem que al Capcir l’hivern té quatre vegades més precipitacions que la Cerdanya, doncs molta més neu. Això no canviarà, sinó que la diferència s’accentuarà. Tot i tenir menys neu que fa vint o trenta anys, el Capcir té neu assegurada per temps.

Per tant aquesta penúria de neu a Font-romeu, que passava només alguns anys, ara se farà crònica i s’accentuarà. Què fer?

Us explicava fa uns dies què feien als Alps. Doncs Font-romeu fa igual: com que no pot anar cercar la neu més alt dins el seu municipi, car no té cap alta vall, només li queda absorbir, si és possible amb llur consentiment, les estacions d’esquí del Capcir, els Angles i Formiguera, que tenen la temporada de neu assegurada per molts anys i, sobretot, que tenen al darrere seu unes valls molt altes i encara verges. Si falta neu a les pistes actuals, d’aquí deu o vint anys, s’hi podran fer noves instal·lacions d’esquí que cercaran la neu més amunt. Vull parlar de la reserva de pistes futures que són Camporrells i les altes valls de la Lladura i del Galba.

 

Hivern a Cerdanya, Capcir i alt Conflent (segons parcs-naturels-régionaux.fr)

 

Sembla que l’instrument polític per a aconseguir l’acceptació dels municipis afectats i dels altres sigui la Comunitat de Muncipis Capcir-Alt Conflent, que controla el batlle de Font-romeu. Podem imaginar dos escenaris, dos guions com diuen els cineastes.

Primer escenari. Imaginem que la fusió de totes aquestes estacions d’esquí no se faci, doncs que no hi hagi cap junció de vall a vall de Font-romeu a Formiguera. Què pot passar? Doncs que a Font-romeu li faltarà neu, com previst, i que la gent anirà directament per carretera al Capcir, per esquiar i per estar-s’hi. Per tant la crisi s’accentuarà a Font-romeu per falta de clients.

Segon escenari: se fa la fusió de les estacions d’esquí i se fa la junció de vall a vall amb telecabines. Doncs Font-romeu podrà continuar a acollir la gent, i fins i tot en captarà més, car és el lloc on hi ha més atraccions, més comerços i més capacitat d’acolliment. Si no hi ha prou neu, els esquiadors que resideixen o que venen a Font-romeu aniran amb telecabina directament a les pistes del Capcir, esquiaran tot el dia i se’n tornaran a Font-romeu a finals de tarda, sense baixar als pobles del Capcir.

Com veieu, tothom s’hi juga molt, i trobi que la solidaritat dins la Comunitat de Municipis Capcir-Alt Conflent és admirable per salvar Font-romeu, que és evidentment un element econòmic important.

Fins i tot se podria parlar d’abnegació, car tots els municipis, tots els habitants pagaran per les inversions, que són costoses, i que molt aviat no se limitaran a la junció entre les valls sinó també, com s’ha dit, al pagament de noves instal·lacions més altes. Me fa pensar a una bonica pel·lícula que m’emociona cada vegada que la veig a la tele, on se sacrifiquen tots els soldats d’una companyia per mantenir en vida un d’entre ells: « Cal salvar el soldat Ryan ».

Articles récents

Pablo Hasel et la pyromane Audiència Nacional. Le scandale du vote depuis l’étranger. Y a-t-il une droite républicaine en Espagne ? Le Sénat contre le vote électronique anticipé.
23 février 2021
Victoire de l’indépendantisme en Catalogne. Humour noir à la mode russe.
16 février 2021
L’échec des laboratoires pharmaceutiques français. Pologne, Hongrie, Espagne. La guerre des sondages en Catalogne.
9 février 2021
Élections en Catalogne le 14 février. L’Europe, entre vaccins et confinement.
2 février 2021
Les États Unis ont tourné la page. Le scandale des élections en Catalogne. L’Afrique commence aux Pyrénées.
26 janvier 2021